Reklama
 
Blog | Lukáš Baloga

Slovenská ekonomika se pomalu vzpamatovává z krize

Národní banka Slovenska zveřejňuje měsíční bulletin, ve kterém zhodnocuje vývoj ekonomiky eurozóny, stejně jako Slovenska, a následně se snaží predikovat vývoj do budoucna. Zářijový bulletin byl obzvláště zajímavý, protože znamenal ukončení 3. kvartálu. Na druhé straně se očekává výraznější nakopnutí ekonomiky schválením protiepidemického balíčku v Bruselu v celkovém objemu 750 miliard eur. Slovensko si z tohoto kusu koláče odkrojí přibližně 12 miliard eur, které má investovat do inovací a snížení uhlíkové stopy. Navíc částka bude zvýšena o nevyčerpané prostředky z minulého období v objemu 10 miliard eur a o prostředky vyčleněné na dalších 7 let v objemu 12 miliard eur. Úsměvné je, že Slovensko za 7 let nedokázalo utratit 15 miliard eur. Jak vynaloží současných 34 miliard v budoucnu?

Vývoj HDP

Hrubý domácí produkt se v 2.kvartálu propadl meziročně o 12,1 %. Důvodem byla hlavně pandemie a vysoká závislost slovenské ekonomiky na cyklických sektorech. Na druhé straně se ekonomika vzpamatovává ze svého dna dosáhnutého v dubnu. Pokud pokles porovnáme s ostatními zeměmi eurozóny, byla ekonomika Slovenska zasáhnuta mírnějším propadem než ostatní země. Na druhou stranu, ale pokles v prvním kvartálu patřil mezi nejvýraznější ze zemí eurozóny a HDP se dostalo na hodnoty z roku 2015.

Zdroj: Měsíční bulletin NBS

Problémy s likviditou

Hlavním problémem je v současnosti propad tržeb, a ještě výraznějšímu propadu v rámci jednotlivých odvětví čelí malé a střední podniky. Investiční aktivita v ekonomice pokračovala i ve třetím čtvrtroce v poklesu ze začátku roku, kdy se oproti minulému čtvrtroku snížila o 12,1 % v čele s dopravou a automobilovým průmyslem. Rizikem je také růst zadlužení nefinančních společností, které se tak snaží překonat problémy s likviditou. Celkový odhadovaný objem potřebné dodatečné likvidity po zohlednění opatření je na úrovni zhruba 0,6 mld. eur. Výpadek tržeb podle centrální banky způsobí, že ke konci tohoto roku se do výrazného rizika insolventnosti může dostat přibližně 7,3 % všech podniků. 

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost se během 3.kvartálu dostala na zvýšené úrovně, kdy se podle posledních údajů  v srpnu pohybovala na úrovni 7,6 %. Za hlavním poklesem stála průmyslová výroba, která zaznamenala až 6,8% meziroční pokles. Alarmující je číslo počtu volných pracovních míst, které zaznamenalo 16,6% meziroční pokles. Důvodem poklesu není jen pandemie ale také snižování pracovních míst v automobilovém sektoru spojené s optimalizací výroby, i když se výroba dostala na předkrizové úrovně.

V září tohoto roku se evidence úřadů práce může rozrůst o absolventy škol, avšak podle ministra Krajiaka budou čísla nezaměstnanosti výrazně lepší, než očekávají prognózy.

Podporu zaměstnanosti a tím ekonomiky ministerstvo sociální věcí a rodiny plánuje 3 fázemi a přibližně 110 miliony eur. Prvním projektem chtějí podpořit nezaměstnané, aby začali podnikat. Tito nezaměstnaní dostanou od úřadu práce během dvou let podnikání celkem 5 600 eur, tedy 233 eur měsíčně. Druhým projektem je podpoření zaměstnání 32 000 uchazečů o práci. Plánuje se také proplácení části celkové ceny práce zaměstnavatelům, pokud zaměstnavatel přijme do práce nezaměstnaného.

Reklama