Reklama
 
Blog | Lukáš Baloga

Realitní bublina nepolevuje v růstu

Akcie společností na finančních trzích stejně jako nemovitosti mají za sebou historicky silné jednoleté výnosy. Růst cen častokrát připomíná bublinu s bydlením z roku 2000 nebo nejznámější hypoteční krizi z let 2007-2009.

Změna spotřebitelského chování

Pandemie koronaviru se nesla ve znamení lockdownu a nutnosti přechodu na práci z domova. Reakcí mnoha lidí během Covid-19 bylo stěhování do větších bytů a domů ve městěch i mimo ně. Vzniklé okolnosti zároveň zhoršily i tak vážný nedostatek nemovitostí na prodej. Nízké úrokové sazby vedly další majitele nemovitostí k tomu, aby refinancovali hypotéky a nepřemýšleli nad stěhováním. Dalším nezanedbatelným faktorem mohl být strach z možnosti nákazy koronavirem během stahování. I když stavební společnosti zvýšily tempo výstavby ve snaze udržet krok s poptávkou, projevuje se omezení růstu nabídky z důvodu rostoucích nákladů na materiál, nedostatku půdy a pracovních sil. K již zmíněným dlouhodobým problémům přispěl koronavirus omezeními, zpomalením dodavatelsko-odběratelských řetězců a zvýšením nákladů na ochranné prostředky při práci.

Pokračující, a dokonce výrazně zrychlený „boom“ v oblasti bydlení je pro prodejce a současné majitele nemovitostí velkým přínosem, zatímco potenciálním kupujícím s nižšími příjmy výrazně omezuje nákup preferované nemovitosti.

Vznikající hrozba

Nedostatek domů vyvolaný současným vývojem převisu mezi nabídkou a poptávkou bude pravděpodobně i nadále zvyšovat ceny nemovitostí. * Historicky nízké hypoteční sazby jsou také jedním z hlavních faktorů neustále začarovaného kruhu výstavby, ale nedostatku bydlení. Důvodem přetrvávajících hypoték s nízkými úroky je nastavená politika centrálních bank zaměřená na podporu inflace a ekonomiky.

V posledních týdnech se častěji diskutuje o perspektivách a hrozbách růstu inflace. Toto inflační strašení přichází v době, kdy vláda rozbíhá masivní stimulační opatření na záchranu států, podniků a spotřebitelů ve jménu boje proti pandemii.

Vzniká i příležitost

Historicky nízké úrokové sazby, kvantitativní uvolňování a hrozba rostoucích cenových tlaků vyvíjely v minulosti tlak nejen na americký dolar, ale částečně i trh s kovy jako pojistky proti inflaci.

* Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a aktuálních očekávání, které mohou být nepřesné, nebo z aktuálního ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucího výnosu. Zahrnují rizika a další nejistoty, které se dají těžko předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo implikovaných v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Reklama