Reklama
 
Blog | Lukáš Baloga

Nástrahy „státní“ digitální měny

Centrální banky na celém světě již delší dobu zvažují zavedení digitálních měn. Donedávna nemyslitelný a častokrát exotický pojem digitální měna centrální banky (CBDC) je v současnosti zvučným tématem.

Centrální bankéři mají stále větší zájem o spuštění digitálních měn. Podle Banky pro mezinárodní platby, 86 % světových centrálních bank vynakládá úsilí na výzkum a vývoj digitálních měn. Země, které z větší části využívají bezhotovostní platby, jsou nejblíže k zakomponování CBDC do každodenního života.

Čína zavádí digitální jüan ve více čínských městech, Velká Británie otevřeně vyjádřila zvažování implementace britcoinu, Švédsko dokončilo technický pilotní plán na uvedení CBDC do provozu již v roce 2026 a Bahamy právě představili první CBDC na světě.

Přicházející změny

Silvana Tenreyro, členka výboru pro měnovou politiku anglické centrální banky, poukázala na to, že pandemický přechod k online nakupování „zvyšuje náklady na hotovost“. Podle jejích slov bude poptávka po digitálních platbách v budoucnu i nadále stoupat. Centrální banky nejrozvinutějších zemí zdůrazňují, že jejich projekty digitální měny jsou společné a nikoli konkurenční. Nikdo však nechce, aby byla jeho vlastní měna nahrazená soukromou neovladatelnou měnou, nemluvě o jiných centrálních bankách.

ECB avizovalo obzvlášť žádoucí inovaci, kterou by užívání digitálního eura mohlo ulehčit – „programovatelnost“ –⁠ zabudovaná kapacita pro automatizované transakce a „inteligentní“ smlouvy.

Hlavním cílem pro ECB bude zajistit bezpečnost soukromí digitálního eura. Na druhé straně však nepřichází v úvahuslevit z evropských pravidel v oblasti praní peněz a korupce. Z toho vyplývá, že úplná anonymita plateb v rámci Evropské unie není zatím možná.

Je zřejmé, že CBDC nemůže být náhradou za peníze komerční banky, protože půjčování nemůže fungovat na úrovni CBDC stejně jako v komerční nebo retailové bance. Následně vyvstává obava, že by CBDC mohlo podkopat komerční banky, kdyby každý používal digitální eura spravovaná a umístěná v ECB.

Jak zareagují kryptoměny?

U otázky dopadu uvedení PBOC na kryptoměny se lidé rozdělují na dva tábory. Jedna skupina mluví o úplném vymizení kryptoměn a nahrazení PBOC i kvůli možnosti, že vlády zakážou nákupy kryptoměn.

Druhá skupina však hovoří o zvýšené vzácnosti a reklasifikaci kryptoměn z původní funkce –⁠ nástroje pro platby na uchování hodnoty. Pokud by se kryptoměny staly uchovávatelem hodnoty, bylo by možné je přirovnat ke zlatu nebo jinému spekulativnímu aktivu.

CBDC však představuje vážné riziko pro stablecoiny –⁠ tedy kryptoměny, které reflektují hodnotu podkladového aktiva. Nejznámějším příkladem je Libra, kterou plánuje zavést Facebook. Stablecoiny emitované soukromými institucemi budou vytištěné a následně nahrazené digitálními měnami, za nimiž stojí státní autorita.

Reklama