Reklama
 
Blog | Lukáš Baloga

Kryptoměna, která pobláznila svět

Bezkonkurenčně nejrůstovější kryptoměna, která byla založena jako žert bez reálné využitelnosti, je dogecoin s více než 12 000% růstem za rok.

Poblouznění s největší pravděpodobností reflektuje rostoucí sílu retailových investorů s finanční municí díky stimulačním programům, omezeným možnostem gamblingu a nadbytku volného času způsobeným koronavirovou pandemií.

Finanční rozhodování investorů je obvykle poháněno spekulacemi na online fórech a chatovacích skupinách. Logicky na to následně reagují ostřílené pušky na finančních trzích spravující obrovský objem peněz, vyjádřeními o obavách z přehřívání na finančních trzích. V extrémních případech to může dospět až k bublině, která může v setině sekundy prasknout a ublížit malým investorům, když nastane obrat na trhu.

Co je dogecoin?

Dogecoin je kryptoměna, která začala původně jako kryptoměnový vtip. Tvůrci napsali kód za několik hodin a vytvořili webovou stránku s psími „memes“ a komiksovým písmem.

 Vítejte v „meme“ světě

Cena dogecoinu a jeho „memes“ jsou sázkou s nulovým součtem. Nejznámější „memes“ ztvárňují Elona Muska, Mie Khalify na raketových lodích. Velký dopad na kryptoměnu mají také influenceři TikToku, kteří propagují dogecoin jako sázku na rychlé zbohatnutí. Na sociálních sítích už během minulého roku (zejména TikToku a YouTube) při ceně zlomkem centu predikovali dogecoinu cenu 1 dolar.

Mohli mít při influenceři pravdu?

Výraznější pohyby na dogecoine nastaly až krátce poté, co GameStop zahájil svůj historický růst, díky investorům a spekulantům na finančních trzích, kteří si najednou uvědomili, jak se uvolnily síly retailových investorů a hromadně se nahrnuli do zajímavějších investičních příležitostí.

Exploze na dogecoine nastala, když tržní kapitalizace 5. 5. 2021 dosáhla až 70 miliard dolarů i díky uživatelům Robinhood, jejichž využívání aplikace rostlo tak rychle, že ji opět zhroutili.

 

Dogecoin na hodnotě 1 dolar

Při současných událostech ve finančním světě může dogecoin bez problémů hodnotu 1 dolaru. Pokud máte v plánu spekulativně obchodovat, tak aktivum, které za rok dokázalo vzrůst o více než 12 000 % je zajímavou alternativou. Na druhé straně je nutné mít na paměti, že riziko převažuje nad prémií. Pokud máte čas pozorně sledovat vývoj ceny vysoce volatilního dogecoinu a jste ochoten podstoupit riziko 100% růstu, tak dogeoin může být pro vás tou správnou volbou.

Reklama