Reklama
 
Blog | Lukáš Baloga

Je realitní boom investiční příležitostí?

Realitní sektor je jedním z nejstarších a často jednou z nejbezpečnějších investic pro konzervativní investory. Důvodem je nízká volatilita díky mnohdy dlouhodobých kontraktů mezi vlastníky a pronajímateli nemovitostí. Pokud investor plánuje vložit část svých financí do nemovitostí, ale zároveň chce diverzifikovat riziko, může investovat do REIT fondů.

REIT fondy

REIT fondy jsou profesionálně řízené a mají dobrou pozici k přilákání nájemců, takže mohou poskytovat příjmy z pronájmu během dlouhodobého období cyklů nemovitostí, a to také během pandemie. Je to díky výsledkům spolehlivých a rostoucích dividend společnosti REIT v kombinaci s dlouhodobým zhodnocením kapitálu prostřednictvím zvyšování cen akcií, které investoři ve většině období těžili z atraktivního výkonu s celkovou návratností.

REIT Sektor v oblasti ubytování zaznamenal tento rok obzvlášť drsné období. Zatímco, většina bytových REIT-ů se do června dočkala aspoň rozumného oživení, akcie opět oslabily. To je nejpozoruhodnější v bytových REIT-ech. Na druhou stranu REIT ubytování může být základem každého portfolia růstu dividend. Tento sektor je vhodný pro většinu investorů, kteří chtějí zhodnocovat svůj kapitál v dlouhodobém časovém horizontu. Současný pokles je podobný tomu, kterého jsme byli svědky během velké recese. Oslabující nájemné, vyšší neobsazenost, klesající odhady čisté hodnoty aktiv, to se odrazilo v neuvěřitelnou slevu cen akcií.

Vývoj cen nemovitostí

Za posledních 30 let byl významným hnacím motorem cen domů nesnížený pokles úrokových sazeb. Když klesající úrokové sazby kolidovaly s laxními úvěrovými standardy, ceny domů prudce stoupaly.

Současné nastavení donedávna nereálného směřování ekonomiky bude s velkou pravděpodobností vytvářet také v budoucnosti úžasné prostředí na růst REIT sektoru. Důvodem je zavádění nekonvenční měnové politiky, což zahrnuje nízké úrokové sazby, „helikoptérové peníze“ ve formě šeků pro občany a nákup korporátních a státních dluhopisů. Zmírněná opatření se odrazila ve snižování hypotékových úrokových sazeb a zvyšování bohatství domácností. Nákupy státních dluhopisů nutí investory hledat zajímavější bezpečný přístav a nákup korporátních dluhopisů zvyšuje ceny v celém finančním sektoru. Všechny tyto kroky směřující k obrovské inflaci povedou ke kontinuálnímu růstu cen nemovitostí odrazující se v ocenění REIT-ů.

Investovat do REIT-ů?

Je nutné poznamenat, že výnos se nemůže srovnávat s technologickým sektorem, jelikož myšlenka investování do REIT-ů stojí na stabilitě dividend. Dividendový tok bude také nadále stabilní z důvodu neochoty ECB nechat selhat hypotékový trh. Pokud uvažujete o investici do zajímavých, ale ne velmi známých aktiv ve finančním sektoru REIT-ů, nyní je správný čas. Koronavirus jednou odezní, ale nemovitosti zůstanou stát. Pokles vytváří prostor pro nákup za cenu výrazně nižší, než je jejich vnitřní hodnota a z dlouhodobého hlediska může přinést zajímavé zhodnocení investic.

Reklama