Reklama
 
Blog | Lukáš Baloga

Investiční domy varují před trhy

Analytička Bank of America (BofA) zveřejnila, že vůči investorům se „odklonily od dlouhodobých, základních fundamentálních příležitostí“, v důsledku čehož „je trh plný dlouhodobé neefektivnosti.“ Vysoká diskrepance se projevuje při pohledu na vývoj komodit, které zaznamenávají výrazně slabší vývoj. Důvodem je dlouhodobý růst akcií, a to zejména amerických, které jsou v současnosti na svých nových maximech. V současné ekonomické nestálosti to evokuje otázku, zda trh nedosáhl celého svého potenciálu.

 

Co naznačují data

BofA připomíná, že investice v turbulentních časech mohou pomoci zotavit se po ztrátách v medvědích trzích, které trvá v průměru asi 1100 obchodních dnů, ale některé návratnosti, například loňské, jsou mnohem rychlejší. Investoři, kteří prodali své portfolio do jednoho roku, odkdy trh dosáhl historické maximum, měli příležitost vstoupit zpět za nižší ceny. Prodej před rokem by investorovi na dvanáctiměsíční bázi přinesl vyšší výnos než ztráty během příštích 12 měsíců.

Při současném pohledu na akciový trh je možné pozorovat, že ocenění společností jsou na úrovních, které nemají logiku. Model BofA dokonce ukazuje, že současná cena indexu S & P 500 se nachází na 25násobku normalizovaného ročního zisku. To implikuje zjištění, že očekávaná návratnost indexu při současné ceně jsou 2 % za rok v průběhu příštích 10 let.

 

Přichází inflace, návrat k aktivnímu investování?

Makroekonomické prognózy naznačují, že inflace v Americe meziročně dosáhne 2,4 % v tomto roku. Tato skutečnost prakticky zaručuje, že akcioví investoři přijdou o peníze v průběhu příštích 10 let. Inflace zvýší přitažlivost pro investory zapomenutých dluhopisů, pokud se výnosy státních 10letých dluhopisů vyšplhají na 2,15 %. (Prognóza BofA na konci 2021). Nicméně, pokud současná politika centrálních bank bude pokračovat a masivními nákupy dluhopisů tlačit výnosy do záporných čísel, do jaké třídy aktiv se investoři alokují? Toto je obrovský problém pro penzijní fondy, které stále optimisticky předpokládají, že i nadále budou rok co rok generovat 6 až 7% návratnost svých investic z akcií.

„Otázka zní – chce Fed živit hlad finančních trhů? Udržovat opiát levných a hojných peněz? „Vyjádřil se bývalý prezident Dallasu Fed Richard Fisher.

V blízké budoucnosti tento trend bude i nadále pokračovat. Ekonomové předpokládají, že pokud se spustí lavina výdajů amerických domácností, hrubý domácí produkt USA bude v prvních třech měsících roku růst solidním tempem. Spotřebitelské výdaje tvoří více než dvě třetiny ekonomického poptávky v USA. Tyto výdaje jsou klíčovým zdrojem paliva pro růst v největší ekonomice světa.

 

 

 

Reklama