Reklama
 
Blog | Lukáš Baloga

Boj proti znehodnocení měny nebo proti nezaměstnanosti?

V dobách vysoké inflace i nezaměstnanosti guvernéři centrálních bank častokrát radši upřednostní cenovou stabilitu před zaměstnaností. V současnosti se Amerika potýká s nejvyšší nezaměstnaností od roku 2014, a to i jako jeden z výsledků očekávání inflačního růstu.

V minulosti si nejznámější guvernér americké centrální banky, Paul Volcker, vybral zvyšování sazeb, aby zastavil růst inflace navzdory vysoké nezaměstnanosti. Zachová se Jerome Powell stejně, nebo můžeme očekávat jiné kroky?

Tisk peněz

Pokud jste si mysleli, že si vlády ve spolupráci s centrálními bankami na celé planetě mohou bez následků tisknout, půjčovat a utrácet peníze, jako by zítra nebylo, jste na omylu. Od začátku pandemie jsme byli svědky nejrychlejšího zadlužení ve světových dějinách. To samozřejmě bude mít negativní dopad na vývoj inflace, která jednou přijde. Když se hodnota peněz neváže na nic, je pro lidi u moci velmi lákavé zvyšovat své preferenční hlasy pomocí zadlužování, ale z dlouhodobého hlediska to je neudržitelné. Historie opakovaně demonstrovala, že jít touto cestou téměř vždy vede k tragédii.

Nejčastěji na to doplácejí nejchudší lidé. Agentura Bloomberg ukazuje, že ceny základních potravin v současnosti rapidně roste všude po světě. Pokud tento trend bude pokračovat, je jen otázkou času, kdy uvidíme rozsáhlé potravinové nepokoje.

Změna rétoriky Powella

Před nedávnem se guvernér americké centrální banky Jerome Powell vyjádřil na účet rostoucí inflace, že mu nedělá žádné starosti. V současnosti však můžeme pozorovat postupný růst výnosů amerických dluhopisů, který je tržním indikátorem očekávání růstu inflace mezi investory. Powell může navrhnout prostor pro reakci, pokud růst dlouhodobých výnosů dosáhne rizikové úrovně.

Je nepravděpodobné, že Fed bude avizovat prodlužování nákupu dluhopisů. Je však možné, že je to cesta, kterou by se Fed vydal v případě potřeby jednání. Centrální banka však pozorně sleduje inflační očekávání. Je pro ni signálem včasného varování ohledně vyšších výnosů dluhopisů, které mohou ohrozit zotavení a pokrok směrem k cíli 2% průměrné inflace.

 

Faktory, které všechno změní

Schválení navrhovaného fiskálního balíku Joe Bidena v objemu 1,9 bilionu dolarů může rozpoutat zrychlení výnosů dluhopisů, jakož i inflace v blízké budoucnosti. Na druhé straně, reflační očekávání by ochabla, pokud by se tak nestalo. Jinými slovy, trh začal počítat s pobídkami a příznivým výhledem. Na druhé straně to vyvolává otázku zda, to Fed nedonutí k uzavírání kohoutku, a nakonec ke zvýšení úrokových sazeb dříve, než se v současnosti očekává.

Počet lidí, kteří požádali o dávky v nezaměstnanosti v USA jsou další týden bez jakéhokoliv pokroku a zůstávají na zvýšené úrovni i přes první zmírnění opatření zaměřených na zastavení zimního přílivu případů koronaviru. Pokud pobídky skončí a nezaměstnanost v Americe zůstane na přetrvávajících vysokých úrovních, jak se Fed rozhodne? Bude to inflace nebo nezaměstnanost?

Reklama